QUÈ FER AL MATARRANYA?

Activitats en una terra de natura rica.

Matarranya és sinònim de bellesa, i un territori extraordinàriament ric, tant pel que fa al seu passat, als seus paisatges rurals i muntanyosos, com pel que fa a la seva gent i les seves tradicions. A cavall de les terres aragoneses, valencianes i catalanes, és un lloc que durant segles va ser punt de trobada i convivència entre tres grans cultures: la musulmana, la jueva i la cristiana. Té una superfície de 932 quilòmetres quadrats i una població aproximada de 10.000 habitants repartits en 18 municipis, en els quals podem trobar moltes activitats, moltes d’elles relacionades directament amb la natura que ens envolta.

Activitats en FAMÍLIA.

Clicant a sobre les pestanyes, podreu aprofundir en algunes de les activitats que hem seleccionat per a  la vostra família en el marc d’una natura salvatge i unes gents fabuloses d’un tracte excel·lent. Esperem que en gaudiu.

Roques del Masmut

Dificultat: FÀCIL

Distància: 7,6 km (anada i tornada)

Desnivell: 256 m

Durada: 1 h i 50 min

Tots els poblets del Matarranya tenen un encant especial i Pena-roja no n’és una excepció. Enlairada damunt d’un turó, de carrers costeruts i estrets que segueixen l’orografia del terreny, té en l’església de Santa Maria el monument més important. De mitjan segle XVIII, barreja els estils renaixentista i barroc.

La història es fa palesa en les pedres dels edificis més antics de la població, com les restes del castell que coronen la Mola (de l’època en la qual els musulmans eren amos i senyors d’aquestes terres), l’edifici de l’Ajuntament, del segle XVI (que guarda al costat l’antiga presó en perfecte estat), o la Llotja, aixecada en el segle XVI per celebrar-hi el mercat i on a mitjan segle passat es van col·locar els safareigs per rentar-hi la roba.

Sortirem per la part alta del poble, i a mesura que comencem a caminar descobrirem un paisatge agrest format per barrancs on creixen pins, alzines i plantes aromàtiques. El nostre camí —una pista forestal en bon estat— discorre per una via pecuària utilitzada pels ramats d’ovelles per desplaçar-se.

Parets de pedra seca

Al fons del paisatge ja es dibuixa la imatge de les roques del Masmut, el nostre objectiu. Al barranc que s’obre a la nostra esquerra s’observen signes evidents de la seva utilització com a terres de conreu no fa gaires anys. Les parets de pedra seca, ara un xic esllenegades, servien per distribuir el terreny en terrasses i fer-lo més aprofitable.

Al cap d’un parell de quilòmetres arribarem a  una petita zona d’esbarjo. El plafó indicador ens explica coses molt curioses i molt interessants sobre les aus carronyaires, sobretot si hi anem amb mainada. La seva tasca de neteja del medi natural, en eliminar els animals morts, evita la propagació de malalties. Sabíeu que un voltor pot arribar a menjar fins el 20% del seu pes corporal i pot passar després un parell de setmanes sense cruspir-se res més?

Un xic més amunt arribarem al mirador de les Roques, una plataforma de pedra on gaudir d’una magnifica vista. Un plafó ens informa de tot un seguit de qüestions sobre aquesta impressionant mola calcària de formes arrodonides on niuen voltors i arpelles, entre altres aus.

Nom berber

Probablement el nom de Pena-roja prové del color vermellós de les roques del Masmut. El topònim ‘Masmut’ sembla que fa referència al poble berber dels masmuda, que potser es va instal·lar en aquesta zona durant la dominació musulmana. Amb una altitud màxima de 1.058 metres i parets verticals de més d’un centenar de metres, pel seu interès ecològic i paisatgístic les penyes del Masmut estan catalogades com a LIC (lloc d’interès comunitari).

La Via Verda

Distància: 33.6 km

Dificultat: mitjana

Durada: 3 h 30 min

Dificultat: mitjana

Paviment i infraestructura: Asfalt. 2 viaductes i 4 túnels.

Descripció: Aquesta és la ruta més occidental de tota la Via Verda de Vall de Zafan que transcorre entre Alcanyís i Tortosa. En aquest cas al municipi on comença és Valldeargorfa, tot i que des d’Alcanyís hi ha un camí de fàcil accés també. Després segueix pels municipis de Valljunquera, Valldeltormo, Torre del Comte (on hi ha un restaurant de gran qualitat). Cal dir que fins aquí el recorregut és descendent. Si continuem pedalant fins Vall-de-roures haurem d’agafar embranzida, ja que ara hem d’ascendir. Finalment, tot pedalant amb tranquil·litat, passem per Queretes i, per últim, arribem a l’estació d’Arnes-Lledó, on acabarà aquesta etapa de la Via Verda.

Característiques: En aquest recorregut predominen el bosc de pi mediterrani i camps de cultiu. Passeu per les valls del riu Matarranya i Algars, tots dos afluents de l’Ebre. Si arribeu fins a dites poblacions, podreu contemplar grans obres arquitectòniques, com el Castell de Vall-de-roures i nuclis antics on abunden grans cases senyorials, antigues presons…

Hípica en família.
La BIOESCOLA de Mayjal

LA BIOESCOLA MAYJAL

Una forma de vida regida per les lleis de la natura i de l’univers…

La família Mayjal ha dissenyat, creat i desenvolupat d’una manera artesanal un petit racó al Baix Aragó, on podreu apreciar diferents mètodes per cobrir les necessitats de la vida quotidiana.

Aquests mètodes són més senzills, naturals, econòmics, divertits, i no per això menys eficaços.

Conreus hidropònics, aeropònics, aquapònics (simbiosi amb els peixos), a coves, altres formes de cuidar els animalets i una filosofia general basada en el reciclatge de residus i materials ens han permès realitzar grans construccions i elements tecnològics utilitzant les energies alternatives.

A través de la nostra peculiar explotació agrícola, organitzarem visites per a totes les edats, en les quals compartirem totes les experiències que estem portant a terme en aquesta bioescola nostra…

http://www.labioescuela.com/

Observatori d’aus. Mas de Bunyol

MAS DE BUNYOL

Mas de Bunyol és un observatori de voltors construït a sobre d’una masia dins d’una menjadora de voltors. La visita guiada es realitza un cop al dia els 365 dies de l’any i des de l’observatori, a través d’una vidriera, es pot observar a poca distància el descens de centenars de voltors a l’espera de l’entrada de buitreman amb la menja diària.

Mas de Bunyol està en una reserva de voltors salvatges; com tots els animals en llibertat són molt vulnerables a l’impacte humà, la nostra prioritat és respectar i preservar-ne el benestar. Per tant, aquest projecte, aconseguit amb la tenacitat de la Loly i del José Ramón durant 25 anys, no seria possible sense unes regles d’or que cal que els nostres visitants respectin.

http://www.masdebunyol.com

Parc Multiaventura. SALTAPINS.

Què és SALTAPINS?

En la zona de bosc del Complex de la Fàbrica Giner es troba Saltapins. És un espai destinat a l’oci i a l’entreteniment actiu, on els participants han d’anar superant una sèries de proves aèries instal·lades a la part de dalt dels arbres mitjançant cables i plataformes de fusta.

La forma d’accedir a aquestes plataformes és mitjançant una escala, i un cop s’ha arribat a una determinada alçada, s’ha acoblat al tronc de l’arbre una plataforma de fusta de 2 x 2 metres.

Cada arbre queda unit a un altre per un o per diferents cables, al qual ens assegurarem còmodament des de la plataforma i des d’on iniciarem la nostra progressió fins a la següent plataforma.

L’alçada de les plataformes està compresa entre els 2 i els 17 metres. Els circuits d’aventura són, per tant, un conjunt d’activitats relacionades amb la muntanya i la natura en general, en els quals es conjugen aptituds tan positives com la destresa, l’equilibri, la confiança, la resistència, la força… Sempre amb la màxima seguretat i amb l’objectiu principal que els nens, joves i adults participin en una activitat esportiva a un nivell bàsic.

MÁXIMA SEGURIDAD