MATARRANYA
La Toscana aragonesa existeix.
La Toscana espanyola existeix i es troba situada al Baix Aragó. La combinació de bona gastronomia, ruralitat i una natura salvatge gens explotada per l’home són trets característics que, juntament amb la pedra picada, configuren la imatge del paradís de la tranquil·litat a la vora de casa. És el Matarranya, territori en el qual podem trobar des de vestigis dels ibers, els primers pobladors d’aquetes terres, fins allotjaments excepcionals que ajuden el viatger a connectar amb la natura salvatge dels Ports; és el turisme slow en essència pura.
El Matarranya és terra fronterera a cavall del sud de Catalunya i el nord del País Valencià. En cada un dels pobles que configuren el Matarranya es respira l’essència d’allò que és autèntic; tots ells amaguen particularitats que no deixen indiferent el viatger. La comarca pren el nom del riu que creua aquesta terra. Per veure’l en el seu màxim esplendor, cal desplaçar-se a Beseit; allí trobem, a més de diverses rutes que ens connecten amb el Parc Natural dels Ports, el Parrissal i Les Gúbies, una zona d’aigua d’un gran valor natural i paisatgístic.
Natura al 100% i aventura per a tots els públics. Descens de barrancs o escalada a les Roques del Masmut al terme de Pena-roja de Tastavins, o observar una impressionant colònia de voltors comuns que utilitzen les roques per fer els seus nius. Hi trobarem rutes per fer trèquing al llarg de tot el territori de molts pobles, però us recomanem la Via Verda de la Vall de Safan que discorre per diversos termes municipals.
Matarranya és igual a turisme de qualitat i familiar, des de la Bioescola de Fondespatla o la descoberta dels rastres deixats pels dinosaures sauròpodes fins a Tastavins o, fins i tot, aprendre a muntar a cavall amb els més petits.
El Matarranya és actiu culturalment i també arquitectònicament; en aquest sentit, Calaceit exerceix aquesta capitalitat cultural del Baix Aragó. Riquesa idiomàtica, de tradicions ancestrals al llarg de l’any, d’escriptura, de preservació del patrimoni arquitectònic i de trobades culturals d’aquesta franja tan rica culturalment. Cada un dels pobles que configuren aquesta comarca aragonesa amb més influència mediterrània destaca per ser conjunt monumental historicoartístic; en aquest sentit, i deixant de banda Vall-de-roures o el mateix Calaceit, destaca La Freixneda, amb un nucli urbà amb carrers porticats, places assolellades o grans edificis declarats béns d’interès cultural (l’Ajuntament, La Casa de la Comanda, el Convent dels Mínims amb la seva façana plateresca o l’Ermita de Santa Bàrbara). Ràfels o la Torre del Comte, amb el seu patrimoni, simbolitzen també aquests actius arquitèctònics de la comarca.
Els pobles de Massalió i Cretes ens traslladarien a la prehistòria amb els seus nombrosos vestigis de pintures rupestres i de poblaments neolítics de les edats de bronze i del ferro. També podem trobar l’antic poblat iber de Sant Cristòfor.
Es respira edat mitjana a Mont-roig, al pont de Torredarques o al nucli urbà de Fórnols, que tots plegats, a través de les llegendes explicades per la gent dels pobles, ens traslladarien a una època màgica de cavallers.
En definitiva, estem davant d’un paisatge mediterrani amb aires de toscana espanyola que ofereix al visitant diversitat de paisatges i ecosistemes bastant ben conservats; terra fronterera entre Catalunya i València, d’excel·lent gastronomia, acull el visitant amb el caliu d’unes gents que s’estimen la seva terra.