El context de la rehabilitació/El contexto de la rehabilitación

Façana principal/Fachada pincipal

La casa data de l’any 1689; integrada en el conjunt arquitectònic catalogat i protegit de Vall-de-roures, ocupa una segona línea del casc medieval fortificat de la vila, i es caracteritza per respondre, segons la seva arquitectura i disseny, a l’arquitectura rural de Terol, caracteritzada per procediments d’autoconstrucció, adaptació al medi climatològic i paisatgístic i la utilització de materials naturals extrets del propi entorn (pedra, fusta, etc.). En aquest sentit, quan inicialment es va començar a rehabilitar la casa, encara quedaven vestigis de l’adaptació de la vivenda als usos i costums socials d’aquella època en l’àmbit rural a la qual pertanyia.

Així doncs, per exemple, la planta baixa feia funcions de corral; molt probablement, els cavalls, burros, galls i gallines ocupaven aquest espai de fàcil accés per als animals a peu de carrer. També s’observen en el fons d’aquesta planta baixa els trulls d’oli o de vi que autoabastien la casa en els hiverns crus del Matarranya. Unes grans pedres de tall envoltades de petita pedra de riu donaven la benvinguda als visitants. Elements arquitectònics molt particulars que els propietaris hem volgut mantenir i mostrar-se el màxim fidels possible a l’essència arquitectònica del conjunt historicoartístic.

Pedra a pedra l’execució de la rehabilitació ha seguit la supervisió i recomanacions del departament de patrimonio del Govern d’Aragó i l’Ajuntament de Vall-de-Roures per tal de mantenir  els estàndars aprovats pel PGOU de Vall-de-Roures l’any 2012.

La rehabilitació ha estat executada per l’empresa constructura Miguelsan SL de Vall-de-Roures durant 1 any aproximadament i ha estat adaptada a les omoditats actuals sense perdre l’encant propi, i disposa de totes les comoditats perquè el viatger gaudeixi d’una estada tranquil·la en el context d’una terra slow.


La casa data del 1689; integrada en el conjunto arquitectónico catalogado y protegido de Valderrobres, ocupa una segunda línea del casco medieval fortificado de la ciudad, y se caracteriza por responder, en su arquitectura y diseño, a la arquitectura rural de Teruel, caracterizada por procedimientos de autoconstrucción, adaptación al medio climatológico y paisajístico y la utilización de materiales naturales extraídos del propio entorno (piedra, madera, etc.). En este sentido, cuando inicialmente se empezó a rehabilitar la casa, aún quedaban vestigios de la adaptación de la vivienda a los usos y costumbres sociales de aquella época en el ámbito rural a la que pertenecía.

Así pues, por ejemplo, la planta baja hacía funciones de corral; muy probablemente, los caballos, burros, gallos y gallinas ocupaban este espacio de fácil acceso para los animales a pie de calle. También se observan en el fondo de esta planta baja las almazaras de aceite o de vino que autoabastecía la casa en los inviernos crudos del Matarraña. Unas grandes piedras de corte rodeadas de pequeña piedra de río daban la bienvenida a los visitantes. Elementos arquitectónicos muy particulares que los propietarios hemos querido mantener y mostrarse el máximo de fieles posible a la esencia arquitectónica del conjunto histórico-artístico.

Piedra a piedra la ejecución de la rehabilitación ha seguido la supervisión y recomendaciones del departamento de patrimonio del Gobierno de Aragón y el Ayuntamiento de Valderrobres para mantener los estándares aprobados por el PGOU de Valderrobres el año 2012.

La rehabilitación ha sido ejecutada por la empresa constructora Miguelsan SL de Valderrobres durante 1 año aproximadamente y ha sido adaptada a las comodidades actuales sin perder el encanto propio, y dispone de todas las comodidades para que el viajero disfrute de una estancia tranquila en el contexto de una tierra slow.

0 respostes

Deixa una resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*